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The chart below was created to help outline the differences between FSAs, HRAs and HSAs. The information below may be helpful when deciding which 
account would complement the health plans your organization offers. 

PLAN DESIGN OR  
COMPLIANCE ISSUE HEALTH FSA HRA HSA

Who is eligible? Any employee, subject to employer-designed 
exclusions.  The employer must offer a group health 
plan to those eligible for the Health FSA, though the 
employee does not have to be enrolled in the health 
plan in order to be eligible for the Health FSA.

Any employee, subject to employer-designed 
exclusions. HRA eligibility must be tied to enrollment 
in group health plan or meet other options defined 
within IRS Notice 2013-54.

Any individual who is covered under an HDHP (as 
defined in Code §223), is not entitled to Medicare and 
cannot be claimed as a tax dependent. With certain 
exceptions, the individual cannot have any non-HDHP 
health coverage.

Are self-employed individuals (including more than 
2% shareholders of a Subchapter S corporation and 
partners in a partnership) eligible? 

No. No. Yes, they are eligible to open an HSA and take the 
HSA credit on their 1040.  They will not be eligible to 
participate in a cafeteria plan used to fund HSAs in 
the workplace.

Is funding with cafeteria plan salary reductions 
permitted?

Yes.  Not for an HRA.  It is permitted for the health plan. Yes.

Who can contribute? Employer or Employee (employee salary reductions 
are limited to the IRS maximum contribution limit). 
Employer contributions must meet HIPAA excepted 
benefit rules or will disqualify the Health FSA under 
ACA.

Employer only (except for COBRA premiums and 
possibly other employee after-tax contributions).

HSA holder or any other person (including holder's 
employer or family member).

Can unused amounts be carried over to the next year? Generally no, but an employer may amend their plan to 
allow a carryover of up to $500, or a grace period of up 
to 2 1/2 months during which claims may be incurred.

Yes. Yes.

What medical expenses are eligible for 
reimbursement?

Otherwise unreimbursed Code §213(d) medical 
expenses of employee, spouse, children under age 27 
and dependents incurred during the coverage period. 

Cannot reimburse insurance premiums.

Cannot reimburse qualified long-term care services.

Otherwise unreimbursed Code §213(d) medical 
expenses of employee, spouse, children under age 27 
and dependents incurred while coverage is in effect, 
including premiums for eligible health insurance 
and long-term care insurance, subject to employer-
designed limitations.

Cannot reimburse qualified long-term care services so 
long as the HRA is a flexible spending arrangement.

Otherwise unreimbursed Code §213(d) medical 
expenses of account holder, spouse and dependents 
incurred after HSA was established, other than 
insurance premiums (with limited exceptions for 
COBRA coverage, long-term care insurance, health 
coverage while drawing unemployment compensation 
and, if 65 or older, any health insurance except a 
Medicare supplemental policy).

Are distributions (or cash-outs) for non-medical 
expenses permitted?

No. No. Yes. Distributions cannot be restricted to pay or 
reimburse only qualified medical expenses. However, 
distributions for nonmedical expenses are taxable and 
subject to a 20% excise tax (certain exceptions apply).
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Must coverage be elected/provided for a full 12-month 
period, and are there prohibitions on mid-year 
changes?

Yes. Not for an HRA.  Yes for health plans funded through a 
cafeteria plan.

Yes, for health plans funded through a cafeteria 
plan. Not for an HSA. IRS guidance confirms that the 
12-month coverage and election change rules do not 
apply even for HSAs offered through a cafeteria plan.  

Do the uniform coverage rules apply, requiring the 
annual coverage amount to be available as of the first 
day of the plan year?

Yes. No. Coverage may be prorated by plan design (e.g. if 
employee has $100 credited to a bookkeeping account 
each month).

No. But IRS guidance indicates that employers may 
choose to accelerate funding of HSA salary reduction 
elections under a cafeteria plan, or of employer HSA 
contributions outside of a cafeteria plan, so long as 
certain requirements are met.

Can amounts that are unused at termination of active 
employment continue to be spent down?

Generally no. You cannot use unused amounts to 
pay for claims incurred after termination (except as 
COBRA or a plan's grace period may allow).

Yes. HRA can permit unused amounts to be used until 
depleted to pay for claims incurred after termination 
(COBRA may also apply).

Yes.  HSAs are non-forfeitable and portable.

To be reimbursable, must claims be incurred during 
the current period of coverage?

Yes. Yes, but there is a big exception. Claims incurred but 
not reimbursed due to an insufficient HRA balance can 
be reimbursed in a subsequent year if the individual 
was a participant when the claims were incurred and 
is still a participant.

No. Distributions for qualifying medical expenses will 
be tax-free if incurred at any time after the HSA is 
established. State trust law determines when an HSA 
is established.

Is expense substantiation required? Yes. Yes. Yes.  The HSA account holder must retain records.

Is claims adjudication required?  That is, must 
someone other than the covered employee or 
individual process and approve the claim?

Yes. Yes. No.

Can an individual participate in more than one of 
these vehicles at the same time?

An employee who is covered by a Health FSA may also 
participate in an HRA. 

A traditional, general-purpose Health FSA will make an 
individual ineligible for an HSA. But a limited-purpose 
Health FSA or a high-deductible Health FSA will not 
prevent HSA eligibility.

An employee who is covered by an HRA may also 
participate in a Health FSA. 

A traditional, general-purpose HRA will make an 
individual ineligible for an HSA. But a limited-purpose 
HRA, a high-deductible HRA, a suspended HRA or a 
retirement HRA will not prevent HSA eligibility.

A traditional, general-purpose Health FSA or HRA 
will make an individual ineligible for an HSA. But a 
specially designed Health FSA or HRA will not prevent 
HSA eligibility.

Are there ordering rules that apply? Yes. Generally, Health FSAs must be payors of last 
resort vis-à-vis an HRA. But HRAs and Health FSAs 
can be drafted to require that the HRA pays only after 
the Health FSA amounts are exhausted.
Cannot reimburse expenses that have been 
reimbursed elsewhere.

Yes. Generally, Health FSAs must be payors of last 
resort vis-à-vis an HRA. But HRAs and Health FSAs 
can be drafted to require that the HRA pays only after 
the Health FSA amounts are exhausted.
Cannot reimburse expenses that have been 
reimbursed elsewhere.

No. HRA or Health FSA participants do not need 
to exhaust their HSAs before seeking payment or 
reimbursement through the HRA or Health FSA. (Note: 
the box above describes the Limited HRA or Health 
FSA designs that do not interfere with HSA eligibility).
Cannot reimburse expenses that have been 
reimbursed elsewhere.

Do Code § 105(h) nondiscrimination
requirements apply?

Yes. Yes. No, for an HSA, but employer contributions made 
outside a cafeteria plan are subject to comparability 
requirements.
Yes, for a self-insured HDHP.

Do Code § 125 nondiscrimination
requirements apply?

Yes, for Health FSAs offered under a cafeteria plan. No. HRAs cannot be offered under a cafeteria plan. 
But the nondiscrimination rules will apply to the health 
plan offered under a cafeteria plan.

Yes for an HSA or HDHP offered under a cafeteria 
plan.

PLAN DESIGN OR  
COMPLIANCE ISSUE HEALTH FSA HRA HSA
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Is a trust account required? No, not by the Code, but possibly by ERISA (no trust 
if Health FSA complies with ERISA tech. Rel. 92-01, 
including that reimbursements are made directly out 
of the general assets of the employer).

No, not by the Code, but possibly by ERISA (e.g., 
unclear if trust required for COBRA premiums or any 
other after-tax contributions).

Yes.

Are account earnings taxable? If reimbursements are made out of the general assets 
of the employer and account funds aren’t set aside in 
a separate account, there are no earnings to be taxed. 
If funds are deposited in a VEBA, earnings generally 
aren’t taxed.

If reimbursements are made out of the general assets 
of the employer and account funds are not set aside in 
a separate account, there are no earnings to be taxed. 
If funds are deposited in a VEBA, earnings generally 
aren’t taxed.

No (except unrelated business income will be taxed 
under Code § 511).

May debit cards be used? Yes. Yes. Yes.

ERISA for ERISA Covered Employers HEALTH FSA HRA HSA
Is it an ERISA plan? (If a plan is subject of ERISA, 
various requirements will apply.)

Yes, unless plan maintained by governmental entity or 
church (ERISA does not apply).

Yes, unless plan maintained by governmental entity or 
church (ERISA does not apply).

Generally no, unless the employer takes action 
that triggers ERISA under DOL guidance. Employer 
contributions alone do not trigger ERISA.

Is there a funding requirement? No. While there is no requirement to set funds aside 
in a separate account, an employer may choose to 
do so. But any such funding may invoke ERISA’s trust 
requirement if amounts are segregated from general 
assets.

No. Employers may decide to fund (i.e. set aside 
funds) as potential liability increases. Any such 
funding may invoke ERISA’s trust requirement if 
amounts are segregated from general assets.

The Code requires that HSA contributions be put in 
trust. ERISA’s trust requirements will also apply to an 
employer-sponsored HSA that is an ERISA plan.

Are there plan assets for ERISA purposes? Yes. Even for plans that are treated as “unfunded” 
under ERISA Tech. Rel. 92-01, salary reduction 
amounts are plan assets for purposes of ERISA’s 
exclusive benefit and fiduciary duty rules.

With no employee contributions, HRAs generally do 
not have plan assets so long as all reimbursements 
are paid directly out of general assets of the employer 
and not from a special fund.

Generally no. But yes for an employer-sponsored HSA 
that is an ERISA Plan (i.e., employer contributions and 
employees’ pre-tax salary reductions would be plan 
assets).

Is an ERISA Form 5500 required to be filed? Yes. Exception for small (fewer than 100 participants) 
unfunded plan.

Yes. Exception for small (fewer than 100 participants) 
unfunded plan.

No.

Do ERISA SPD and other disclosures and adherence to 
ERISA’s benefit claims procedures apply?

Yes. Yes. No.

Do ERISA fiduciary rules apply? Yes. Yes. Generally, no. Yes for an employer-sponsored HSA that 
is an ERISA plan.

Is a plan document required? Yes. Yes. Generally no. Yes for an employer-sponsored HSA that 
is an ERISA plan.
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Other Laws HEALTH FSA HRA HSA
Do HIPAA’s portability, certificates of creditable 
coverage, and health status nondiscrimination 
provisions apply?

Yes. Exception for most (not all) Health FSAs funded 
with salary reductions.

Yes. Exception for HRAs that fall within the technical 
definition of a Health FSA.

Yes, for an HDHP and for an employer-sponsored 
HSA that is an ERISA plan. Special rules apply to 
governmental plans and to church plans.

Do HIPAA’s administrative simplification (including 
privacy) provisions apply? Yes. Yes. Yes, for an HDHP and for an employer-sponsored HSA 

that is an ERISA plan.

Does COBRA apply? Yes. There is a special rule for qualifying Health FSAs.
Yes. If HRA falls within the technical definition of 
Health FSA, the special rule for qualifying Health FSA 
will apply.

Generally not for HSA. COBRA may apply to an 
employer-sponsored HSA that is an ERISA plan and/
or to HSAs sponsored by state and local government 
employers. Yes for HDHP.

Are Creditable Coverage Disclosures required under 
Medicare Part D? No. Yes. No, for HSAs. Yes for HDHP.

Do the Medicare Secondary Payor (MSP) reporting 
rules apply? No. Yes. For HRAs with a balance of $5,000 or more. No.

Source: Thomson Reuters “Checkpoint” July 2014


